torsdag 19. mars 2009

Tirsdag 17 mars - Innkalling og sitt

På tirsdag var vi på treningsgruppa til Din Beste Venn. Vi var på Ekeberg. Der trente vi på innkalling i lek med andre hunder og sitt.

Innkallingen gikk som vanlig kjempebra. Tira har blitt virkelig flink på innkalling. Ho er ikke så veldig glad i å leke med andre hunder, men fant tonen med en års gammel Labrador. Veldig fornøyd med det :) Innkalling gikk bra likevell. Enda mer fornøyd med det :)
Den største forstyrrelsen på innkallingen vår er faktisk instruktøren. Tira er veldig opptatt av ho, så vi brukte ho som forstyrrelse. Resultatet var så som så... Men da tok instruktøren tak i halsbåndet til Tira, holdt henne og var kjedelig. Jeg gikk unna og lekte med leka til Tira. Da ble intressen flyttet over på meg. Kom som et skudd.

Touch
Måten vi har trent innkalling på er ved hjelp av touch. Dvs at når hunden kommer inn til meg, må ho stange nesa si på hånda mi. Så når jeg skal ha Tira inn til meg, roper jeg navnet hennes får å få kontakt. Da snur ho seg med en gang og ser på meg. Så viser jeg venstre hånd med håndflaten mot hunden, og hunden kommer å stanger håndflaten min. Dette er veldig effektiv måte å trene innkalling på.
Måten dette trenes inn på er først å få hunden til å stange håndflaten. Dette gjøres ved å gnikke en pølsebit i håndflaten sånn at lukten setter seg. Da vil hunden lukte på hånden, og med samme nesa er borti sier du "BRA" og belønner. Da vil hunden etterhvert forstå at nesa må borti håndflaten.
Når hunden hver gang stanger håndflaten uansett hvor den er (mellom beina, ved siden av deg, litt høyt opp, langt ned, osv), går vi videre til neste steg. Det er å lære hunden navnet sitt, faktisk. Det er veldig mange hunder som ikke kan navnet sitt. Navnet er et kontaktssignal. Dette læres inn ved at du sier navnet til hunden, får kontakt og belønn. 20 rep., pause og 20 rep. igjen. Par ganger for dagen i 3 dager.
Så kan vi gå videre. Ha en hjelper som tar med seg hunden ved hjelp av godbiter eller leke. Du står igjen, roper navnet til hunden. Når hunden snur seg å ser på deg, belønner du kontakten ved å rope "BRA" og viser håndflaten din. Da kommer hunden som et skudd :) Navnet skal ropes kun en gang. Reagerer ikke hunden, gå å hent den og prøv igjen. Funker det heller ikke da, kort ned avstanden for å gjøre det enklere. Ev gå helt tilbake til begynnelsen.
Etterhvert som dere har taklet flere utfordringer og forstyrrelser (bruk fantasien her), kan dere trene i lek med andre hunder.

Sitt
Tira setter seg uansett hva vi gjør, men ho er for treg. Jeg vil ha en eksplosiv sitt der ho setter seg kjapt og med det samme jeg gir signalet. Da må jeg belønne kun de kjappe sittene. Jeg må også gire henne opp litt først ved hjelp av leka.
Jeg skal etterhvert legge på mer og mer forstyrrelser og utfordre masse. Skal også få inn avstandssignal. Dvs at Tira skal sette seg på mitt signal uansett hvor langt unna meg ho er.
Til slutt skal ho sette seg kjapt på mitt signal når rypa letter :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar