mandag 9. februar 2009

Apport og utgangsstilling

For tida så har vi mest fokus på apport og utgangsstilling.

Apporten har vi delt opp i flere øvelser. Sitte foran oss med apportbukken i munnen, stor fart til bukken og stor fart tilbake til oss med bukken. Det er viktig å trene inn apporten ved hjelp av baklengskjeding. Starte der øvelsen slutter.
Vi trener nå på at Tira skal holde forskjellige apportgjenstander lengst mulig. Vi varierer med å gi henne apportbukken og at ho må plukke den opp fra bakken. Ho skal ikke slippe den før vi sier "takk" og tar imot bukken.
Målet er til helga skal ho holde apportbukken i 30 sek., sittende foran oss.
Når det gjelder forstyrrelser bruker vi omvendt lokking. Vi har en neve med godbiter som vi viser henne. Så lenge ho gjør tingene riktig, får ho se godbitene. Gjør ho feil, lukker vi hånden. På den måten vet ho hele tida at det ho gjør er riktig. Vi prøver også å lokke henne ut av sitten med neven med godbitene. Etter hvert slutter vi med omvendt lokking. Ho skal klare å sitte med apportbukken i 30 sek. uten at vi gjør noe. Bare står rett opp og ned foran hunden. Dette er i seg selv en stor forstyrrelse.
Vi vil også variere øvelsen ved å hele tida trene på forskjellige plasser. Inne på stua, foran butikken, i skogen, på parkeringsplassen, osv. Men vi må huske progresjon før variasjon!

Utgangsstillingen trenes ved hjelp av ei bok som vi legger på bakken. Vi har klikkertrent Tira til å stå på boka med begge frambeina samlet. Ho har nå forstått at frambeina ikke skal flytte seg uansett. Så stiller vi oss inntil boka og Tira flytter bakbeina slik at ho kommer inntil oss i utgangsstilling. I starten må vi klikke ved minste bevegelse på bakbeina. Her er det viktig å ikke skape stress, så vi må ta ting i riktig tempo. Ikke gå for sakte og ikke for fort fram. Etter en treningsøkt er det rolig lek, roe ned eller gå litt rundt å snuse.
I innlæring skal hunden stå i utgangsstillingen. Vi trener først på bakpartskontroll. Når dette er lært og ho gjør riktig hver gang, skal utgangsstillingen ende i en sitt.
Her er det også viktig med variasjon, altså trene på forskjellige plasser. Bruk av omvendt lokking er også effektivt, men skal slutte med det ganske fort. Det er viktig at vi oppfører oss naturlig. At vi står rett opp og ned når hunden kommer i utgangsstillingen.
Signalet kommer etter at hunden har lært øvelsen. Dvs når Tira kommer i perfekt utgangsstilling ved hjelp av bakparten og setter seg inntil oss. Da legger vi på "på plass" eller ønsket signal.
Målet vårt er at innen helga skal Tira komme i perfekt utgangsstilling, stående.

Blir spennende se hvordan resultatet blir til helga. Vi skal klare målet vårt :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar