onsdag 26. august 2009

Treningsgruppa 25 august.

I går hadde jeg treningsgruppa til Din Beste Venn igjen. Vi var i Sørmarka og trente på kantarellsøk.
Det var utrolig artig og de fleste hundene hadde stor framgang allerede etter en time.

Kantarellsøk går ut på at hunden skal finne soppen for deg. Det vi starter med er å ha fire kopper. To med kantarell i og to som er tomme. Hunden vil da (mest sannsynlig) lukte på koppene. Belønn når den lukter på koppen med kantarell i, og husk belønningsplassering. Godbiten skal serveres rett over koppen med kantarell i. Hvis hunden lukter på en tom kopp, ignoreres det.
Neste steg er å sette de fire koppene ut i skogen. Ikke langt fra hverandre og ikke langt unna. Ta med hunden i koblet og la den finne koppene. Ignorer når den lukter på den tomme koppen og belønne med godbit når den lukter på kantarellkoppen. Når dette sitter som støpt og hunden gjør det hver gang, kan koppene fjernes. Legg ut kantarell og la hunden finne dem. Ikke noe spising! Er du redd for det, ha hunden i kobbel til den har forstått det. Ikke noe nei eller fy, men ta hunden bort og prøv igjen. Husk alltid belønn den atferden du er ut etter. Når dette fungerer og hunden gjør det hver gang, få hunden ned i sitt når den finner kantarell. Etterhvert vil da hunden markere kantarellfunnet med en sitt.
Når alt dette sitter som det skal, kan du legge på signalord.
Dette er veldig spennende og artig trening. Treningen blir delt opp i deler som gjør at treningen får et system. Da blir det enklere å se hva som fungerer og ikke fungerer. Kan enkelt gå tilbake å terpe hvis du har gått for fort fram.

Før treningsgruppa var jeg og Tira ut i skogen. Jeg startet med å gå opp et spor. Et ganske vanskelig sport med masse forskjellig terreng. Det var trær og kvister som lå på bakken, fjell med litt mose på, lyng, osv. Sporet var ca 300 meter med kun to gjennstander i.
Så gikk vi oss en tur innover i skogen i ca 1,5 timer. Tira var løs hele tiden. Første gangen etter at båndtvangen ble opphevet at ho har fått springe å være kun hund. Ikke noe trening i det hele tatt. Bare lek og morro. Tira storkoste seg. Halen gikk hele tida, smilte, hoppet og spratt. Rullet seg i gjørme til og med, så det ble en badetur også :)
Da vi kom tilbake til bilen, gikk vi sporet. Tira fant sporet med en gang. Gikk kjempefint hele veien. Mistet sporet et par ganger. Da ventet jeg bare til ho fant sporet igjen, og det tok ikke lang tid. Fant begge gjennstandene. Veldig flink bisk :) Etter at ho fant anda si til slutt, var ho skikkelig sliten. La seg bare ned og koste med anda... :)
Neste steg i sporinga vår er markering av gjennstander med sitt. Da med korte spor, men ganske vanskelige. Er sporet for enkelt kan ho finne på å skjære ut for å sjekke opp ting. I tilegg skal vi trene på lengre spor. Få opp sporkondis'n hennes. Dvs at ho klarer å konsentrere seg over tid. Det er bra både i spor og på jakt. Ikke bli så fort mentalt sliten når ho søker etter fuglen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar