onsdag 17. juni 2009

Lydighet

Ja, da har vi hatt en times økt med lydighetstrening. Hverdagslydighet da...

Det vi trente på var:
  • Rygging
  • Kjede

Grunnen til at vi trener rygging er å få bakpartskontroll. Dette er en av grunnferdighetene. Når vi har ryggingen i orden får vi en bedre på plass (innsitt), sitten blir bedre og kjappere, gå fot (ved siden av) blir bedre, vendinger under marsj blir bedre, osv.

Måten vi trener inn dette på er egentlig bare å vente til ho beveger på bakføttene. Klikk og belønn på minste bevegelse. Ho vil koble dette fort og bevege føttene oftere. Vent så til ho tar et skritt bakover. Klikk og belønn. Når ho gjør dette ofte, vent til ho tar to eller tre skritt bakover. Klikk og belønn. Par ting som er veldig viktig her. Belønningsplassering og varighet på økta. Belønningsplassering vil si at godbiten skal serveres bak hunden så hunden må gå et skritt bakover eller bøye hodet bakover for å få tak i den. Varigheten på økta er viktig for å opprettholde intensiteten. Første gangen dere trener rygging, ikke bruk lengre enn et minutt. Prøv å klikk og belønn så ofte som mulig iløpet av det minuttet. Etterhvert kan ei treningsøkt vare to til tre minutter. Ikke lengre enn tre minutter. Lek mellom øktene. Leka presenteres også bak hunden.

Kjedingen vår i dag er ren hverdagslydighet. Jeg legger godbiter i ei skål. Jeg har Tira i utgangsstilling. Vi går fot forbi godbitene, og stopper et stykke unna dem. Setter så Tira i sitt og bli og går ifra. Går forbi godbitene og stiller meg opp et stykke unna. Innkaller Tira med touch. Når Tira kommer til meg er det ned i sitt og jeg tar tak i halsbåndet hennes. Holder i noen sekunder og så får ho løpe til skåla for belønning. Ho skal ikke få belønning fra skåla hver gang, noen ganger kommer belønningen fra deg også. Det skal ikke belønnes underveis i øvelsen. Belønnen kommer til slutt. Ikke gjør denne øvelsen mer en to ganger før lek i begynnelsen. Del den opp:

  • Sitt og bli + innkalling over godbitene
  • Sitt og bli + innkalling over godbitene + ta tak i halsbånd
  • Sitt og bli + innkalling over godbitene + ned i sitt + ta tak i halsbåndet
  • Gå fot forbi godbitene + sitt og bli + innkalling over godbitene + ned i sitt + ta tak i halsbåndet

Dette er en veldig viktig øvelse i hverdagen. Når du kaller inn hunden er det oftes for å sette på koblet. Derfor skal hunden ned i sitt for å være rolig, holde i halsbåndet og koble på. Det er snakk om å ha full kontroll på hund.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar